Визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

18 февраля 2021

? Нерідко банки звертаються до нотаріусів з метою повернення кредитних коштів у "позасудовому" порядку з метою уникнення судового спору та тяганини.

☝️ Однак, вчинення нотаріусами виконавчих написів на підставі таких звернень не відповідає вимогам законодаства, у зв'язку з чим, такі виконавчі написи не підлягають виконанню!

? Виконавчий напис нотаріуса – це нотаріальна дія, завдяки якій банк має право відразу звернутись до державного або приватного виконавця для примусового стягнення боргу.

☑️ Для стягнення грошових сум нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.
☑️ Нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують БЕЗСПІРНІСТЬ заборгованості перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років.

☑️ Постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 р. № 1172 затверджено ПЕРЕЛІК документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

☑️ Постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 року № 662 внесено зміни до переліку документів шляхом доповнення його другим пунктом - «Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин», згідно із яким, до переліку входили кредитні договори, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов’язаннями.
❗️ Проте, у подальшому, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 року по справі № 826/20084/14 визнано незаконною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України № 662 від 26.11.2014 року "Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів".

Отже, нотаріуси не мають право вчинювати виконавчі написи на кредитних договорах, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов’язаннями.

? Також, для визнання у судовому порядку виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, необхідно встановити чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безспірну заборгованість перед стягувачем, тобто чи існувала заборгованість узагалі, чи була заборгованість саме такого розміру, як зазначено у виконавчому написі, та чи не було невирішених по суті спорів щодо заборгованості або її розміру станом на час вчинення нотаріусом виконавчого напису.

? Звертаю вашу увагу на тому, що у більшості випадків боржники дізнаються про відкриті стосовно себе виконавчі провадження на підставі виконавчих написів нотаріуса лише тоді, коли здійснюється відрахування із заробітної плати або коли накладено арешт на рахунки/майно.
У зв'язку з чим, раджу вам перевіряти інформацію про себе у:

- єдиному реєстрі боржників;
https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

- Автоматизованій системі виконавчих проваджень.
https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

Якщо потрібна буде допомога у визнанні виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, звертайтесь ?

? З повагою, адвокат Гагарський Артем Павлович!
? (095) 704-80-03