Верховний суд захистив право споживача на безпеку дитячого одягу

19 декабря 2019

ВС розглянув спір у справі № 815/1729/16 за позовом про оскарження рішень Інспекції з питань захисту прав споживачів і накладення штрафу у зв’язку із порушенням позивачем вимог п. 7 ч.1 ст. 8 ЗУ «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Інспекцією було виявлено введення в обіг позивачем дитячих суконь, які містять у складі 3% металізованого волокна, що на 1% перевищує граничну норму п. 13 Технічного регламенту щодо назв текстильних волокон і маркування текстильних виробів. ВС врахував велику кількість шкідливих властивостей таких волокон, крім зазначеного у Регламенті статичного ефекту, зокрема:
✔️ низька гігроскопічність;
✔️ тривале утримання неприємних запахів;
✔️ виділення при прасуванні летючих і токсичних компонентів;
✔️ накопичення важких металів з тканини в організмі дитини.
Відповідно, ВС дійшов висновку, що ця продукція несе такі ймовірні ризики для споживачів, як алергія і подразнення шкіри.

Зверніть увагу! Позивач вважав прийняті Інспекцією рішення необґрунтованими у зв’язку з тим, що не було проведено експертизу, якою б підтверджувалась обґрунтованість підозри про небезпечність товару.

ВС визначив, що згідно з ч.1 і ч.2 ст. 15 ЗУ «Про захист прав споживачів» і Директивою Європейського Парламенту і Ради ЄС 96/74/ЄС, перевірка характеристик продукції може здійснюватися шляхом дослідження відомостей про склад тканини, що містяться на ярлику сукні й мають бути повними і достовірними, та підтримав прийняті Інспекцією рішення про застосування до позивача обмежувальних заходів і штрафних санкцій. ВС визначив, що використання неорганічних хімічних волокон в одязі становлять ризики для організму дитини і несумісні з загальною вимогою щодо безпечності продукції.