Верховний суд вказав на умови, за яких пішохід має перевагу на нерегульованому пішохідному переході!

20 февраля 2020

У справі № 751/4821/17 водій, наближаючись до такого переходу, не пропустив пішохода, за що отримав штраф. Не погодившись із рішенням інспектора ППС, подав позов про скасування постанови.

Вирішуючи справу, КАС ВС керувався такими нормами.
✔️ Водій, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу, де перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися (п.18.1 ПДР).
✔️ Пішохід має перевагу під час переходу проїзної частини позначеними нерегульованими пішохідними переходами, а також регульованими за наявності на те сигналу регулювальника чи світлофора (п.4.16 ПДР).

Тож висновки КАС у цій справі наступні:
▪️ На нерегульованих переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами з моменту, коли вони ступили на перехід.
▪️ Водій обов'язково повинен своїм маневром показати пішоходам, що він дає дорогу, тобто знизити швидкість, якщо цього достатньо або зупинитися.
▪️ Забороняється здійснювати об'їзд пішохода, що перебуває на пішохідному переході незалежно від відстані між ним і транспортним засобом, а також збільшувати швидкість з метою «проскочити» перед пішоходом, який ступив на нерегульований перехід.

Отже, водій повинен врахувати можливі маневри пішохода на переході і спрогнозувати розвиток ситуації: якщо ймовірно, що шляхи руху пішохода (незалежно від того, як він рухається) і транспортного засобу можуть перетнутися на переході, - уникнути такої ситуації, тобто дати дорогу пішоходу.

Відповідно, позивач, свідомо не зупинившись перед нерегульованим пішохідним переходом, в той час, як пішохід почав рух, безумовно створив йому небезпеку та порушив п. 18.1 ПДР.