Відповідальність неповнолітніх за порушення правил щодо карантину людей

10 апреля 2020

Статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 000 грн. до 34 000 грн. і на посадових осіб - від 34 000 грн. до 170 000 грн.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 заборонено до 24 квітня 2020 року, в тому числі, перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб відповідно до закону або повнолітніх родичів дитини.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
❗ Відповідно до статті 12 КУпАП, адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
До осіб віком від 16 до 18 років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються заходи впливу, передбачені статтею 24-1, а саме:
⠀⠀⠀⠀
✅ зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✅ попередження;
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✅ догана або сувора догана;
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✅ передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Неповнолітнім особам, які порушили правила щодо карантину людей ШТРАФ передбачений ст. 44-3 КУпАП не загрожує.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
❗ Стосовно вчинення адміністративного правопорушення неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Згідно із частиною 3 ст. 184 КУпАП, вчинення неповнолітніми віком від 14 до 16 років правопорушення, відповідальність за яке передбачено КУпАП, - тягне за собою накладення штрафу на БАТЬКІВ або осіб, які їх замінюють від 850 грн. до 1 700 грн.