Укладення депозиту на майбутнє дитини не звільняє батьків від сплати аліментів

20 ноября 2019

У справі № 461/7387/16-ц районна адміністрація міської ради звернулася до суду в інтересах неповнолітньої особи з позовом про стягнення аліментів з батька дитини. Позовну заяву було подано попри той факт, що батько дитини добровільно надає періодичну фінансову допомогу доньці та відкрив на її ім’я депозитний вклад до досягнення нею повноліття.

✔️У постанові Верховний Суд зазначає, що добровільна допомога дитині, шляхом надання певних коштів або добровільна сплата аліментів не позбавляє зацікавлених сторін права на їх стягнення в судовому порядку.

Окрім того, щодо депозитного вкладу на ім’я дитини, який може нею бути використаний у майбутньому (у вказаній справі – з дня повноліття), Суд наголошує на необхідності саме щомісячної сплати аліментів на утримання дитини, оскільки такі кошти спрямовані на задоволення її щоденних та щомісячних потреб. А тому, збереження коштів на майбутнє дитини, у тому числі шляхом укладання депозиту, не може вважатися виконання обов'язку щодо належного утримання та не відповідає вимогам ст. 180 Сімейного кодексу України.