Стягнення аліментів на дитину та відповідальність за їх несплату!

23 августа 2020

Стягнення аліментів на дитину та відповідальність за їх несплату!
? Статтею 51 Конституції України та статтею 180 Сімейного кодексу України передбачено, що батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею 18 років.

Також, існує обов'язок батьків утримувати свою повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, що вона продовжує навчання і у зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги, а батьки можуть надавати їй матеріальну допомогу.

☑️ Якщо один із батьків не приймає участі в утриманні своєї дитини, то інший із батьків, з яким проживає дитина може звернутись до суду з позовом про стягнення аліментів на дитину.

☑️ Отримавши рішення суду про стягнення аліментів на дитину, особа на користь якої воно прийняте отримує у суді виконавчий лист, який у подальшому направляє державній виконавчій службі для примусового виконання.

☑️ Якщо Ви звертались до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів, то отриманий Вами судовий наказ одночасно є й виконавчим листом. У зв'язу з чим, Ви просто направляєте судовий наказ державній виконавчій службі для примусового виконання.

❗️ Виконання рішення суду про стягнення аліментів на дитину здійснює державна виконавча служба.
? Нажаль, державна виконавча служба нерідко не вчиняє всій дій, які передбачені чинним законодавством для належного стягнення аліментів на дитину. У зв'язу з чим, нижче мною буде зазначено, які дії повинен вчиняти державний виконавець з метою стягнення аліментів на дитину та яка відповідальність передбачена за несплату аліментів❕

1️⃣ Виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Стягнення аліментів здійснюється із заробітку (доходу) платника аліментів.

☝️ Зверніть увагу, якщо судом був визначений розмір аліментів у частці від заробітку (доходу), то державний виконавець повинен здійснити стягнення аліментів не лише з заробітної плати боржника, а й з інших ДОХОДІВ, які були отримані платником аліментів у відповідному місяці.
Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на дітей затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. N 146 ?https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/146-93-%D0%BF#Text.
Даний перелік доходів не є вичерпним!

2️⃣ За наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за 3 місяці, стягнення може бути звернено на МАЙНО боржника.
☝️ Тобто, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за 3 місяці, то державний виконавець здійснює стягнення з заробітку (доходу) боржника і вже може звернути стягнення на майно платника аліментів.

3️⃣ За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

✅ про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

✅ про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

✅ про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

✅ про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

4️⃣ У разі наявності в діях боржника ознак адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, державний виконавець СКЛАДАЄ протокол ? про адміністративне правопорушення та надсилає його для розгляду до суду ⚖️ за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби (частина 12 статті 71 Закону України "Про виконавче провадження").

⚠️ Зверніть увагу, у Законі України "Про виконавче провадження" зазначено про те, що виконавець "СКЛАДАЄ" протокол ? про адміністративне правопорушення, а не "може скласти".
☝️ Тобто, у разі несплати аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, то державний виконавець ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ скласти на платника аліментів протокол ? про адміністративне правопорушення за статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і направити його для розгляду до суду ⚖️ за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

❗️ Саме на державного виконавця покладено обов'язок ініціювати судовий процес щодо притягнення боржника до адміністративної відповідальності.

? Щодо самої статті 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення ?

? Частиною 1 статті 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що несплата аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання,
- тягне за собою виконання СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ на строк від 120 до 240 годин.

? Несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання,
- тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.
? Невжиття особою заходів щодо сплати аліментів протягом двох місяців з дня відбуття адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт,
- тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин (ч. 3 ст. 183-1 КУпАП).

⚠️ Неприбуття порушника до місця виконання суспільно корисних робіт (підприємства, установи, організації), без поважних причин, невихід на суспільно корисні роботи або відмова від виконання роботи, вид якої визначений підприємством, установою, організацією, більше двох разів протягом місяця без поважних причин, а також поява на робочому місці у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння,
- тягне за собою адміністративний арешт строком до 10 діб (ст. 183-2 КУпАП).

5️⃣ За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці, виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів (частина 11 статті 71 Закону України "Про виконавче провадження").

❗️ Зверніть увагу, законодавством не передбачено право державного виконавця ініціювати відкриття кримінального провадження щодо притягнення боржників до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
‼️ Таке право надано лише особі, на користь якої боржник зобов'язаний сплачувати аліменти на дитину.

? Щодо кримінальної відповідальності за ЗЛІСНЕ ухилення від сплати аліментів ?

? Частиною 1 статті 164 Кримінального кодексу України передбачено, що ЗЛІСНЕ ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також ЗЛІСНЕ ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні,
- карається громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин або арештом на строк до 3 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

⚠️ Під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за 3 місяці відповідних платежів.

6️⃣ ✔️ За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 1 рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів.

✔️ За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 2 роки, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 30 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів.

✔️ За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 3 роки, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 50 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів.

✔️ У подальшому постанова про накладення штрафу у розмірі 20 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів. виноситься виконавцем у разі збільшення розміру заборгованості боржника на суму, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за один рік.

☝️ Суми вищезазначених штрафів стягується з боржника і перераховується стягувачу.

‼️ Якщо державний виконавець не виконує всі вищезазначені дії, то раджу Вам не сидіти склавши руки, а писати скаргу начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець або керівнику органу державної виконавчої служби вищого рівня (Головне управління юстиції у певній області, Міністерство юстиції України).

? З-поміж іншого, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Однак, стягнення у судовому порядку пені за кожен день прострочення сплати аліментів є дієвим лише тоді, коли особа, яка зобов’язана сплачувати аліменти офіційно працевлаштована або має рухоме/нерухоме майно. Проте, якщо особа, яка зобов’язана сплачувати аліменти не працює офіційно та не має рухомого/нерухомого майна, то стягнення пені у судовому порядку лише збільшить суму заборгованості, яку боржник і так не сплачує!

З повагою, адвокат Гагарський Артем Павлович!