Надання щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів одиноким матерям.

17 февраля 2021

? Частиною 1 статті 182-1 Кодексу законів про працю України та частиною 1 статті 19 Закону України «Про відпустки» передбачено, що одинокій матері надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Зазначена відпустка надається понад щорічні відпустки і переноситься на інший період або продовжується у порядку, визначеному статтею 80 КзПП України.

? Згідно із пунктом 5 частини 13 статті 10 Закону України «Про відпустки», щорічні відпустки за бажанням працівника в зручний для нього час надаються одинокій матері (батьку), які виховують дитину без батька (матері).

⚖ Як роз'яснив Пленум Верховного Суду України у пункті 9 постанови від 06 листопада 1992 року «Про практику розгляду судами трудових спорів», одинокою матір'ю слід вважати:

✅ жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;

✅ вдову;

✅ іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

⚖ У постанові від 30.01.2019 року по справі № 753/14765/15-ц колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду Верховного Суду надала наступний правовий висновок:

1️⃣ Факт отримання чи неотримання аліментів не має значення для надання відпустки.

2️⃣ Право на додаткову відпустку має жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі й розлучена жінка, яка виховує дитину без батька).
3️⃣ Чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред'явити матері, що виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки.
?

Тому для підтвердження права на зазначену відпустку в цьому випадку роботодавцю має бути пред'явлений будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини.

? 


Одним з таких документів, наприклад, може бути:

? рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;

? ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;
? акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини;
? довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.

? Повний текст постанови Верховного Суду від 30.01.2019 року по справі № 753/14765/15-ц - https://reyestr.court.gov.ua/Review/79684663


⚠️ Враховуючи вищевикладене, якщо ви є одинокою матір'ю, то раджу звертатись до роботодавця з письмовою та обґрунто́ваною заявою про надання щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів. До заяви необхідно долучити докази, які підтверджують статус одинокої матері.


Якщо потрібна буде допомога у написанні заяви або у захисті ваших прав, у разі відмови з боку роботодавця у наданні щорічної додаткової оплачуваної відпустки, то звертайтесь ?

? З повагою, адвокат Гагарський Артем Павлович!

? (095) 704-80-03.