ФОП зобов'язаний сплачувати ЄСВ лише за умови, що така особа не є найманим працівником!

26 декабря 2019

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду Верховного суду у постанові від 04 грудня 2019 року по справі № 440/2149/19 сформулювала правовий висновок, відповідно до якого особа, яка зареєстрована як фізична особа-підприємець, проте господарську діяльність не веде та доходи не отримує, зобов`язана сплачувати єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування не нижче розміру мінімального страхового внеску незалежно від фактичного отримання доходу ЛИШЕ ЗА УМОВИ, ЩО ТАКА ОСОБА НЕ Є НАЙМАНИМ ПРАЦІВНИКОМ!

В іншому випадку (якщо особа є найманим працівником), така особа є застрахованою і платником єдиного внеску за неї є її роботодавець, а мета збору єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування досягається за рахунок його сплати роботодавцем.


Інше тлумачення норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» щодо необхідності сплати єдиного внеску особами, які перебувають на обліку в органах ДФС і зареєстровані як фізичні особи-підприємці (однак господарську діяльність не здійснюють і доходи не отримують), та які одночасно перебувають у трудових відносинах, спричиняє подвійну його сплату (безпосередньо особою та роботодавцем), що суперечить меті запровадженого державою консолідованого страхового внеску.

P.S.Проте, є велика вірогідність того, що податкова служба буде й далі виносити податкові вимоги та направляти їх ФОП. У зв'язку з чим, необхідно захищати свої права в судовому порядку.