Cуди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про відмову у задоволені позову з підстав його недоведеності, оскільки Фактів чинення позивачу перешкод у спілкуванні з дитиною не встановлено.

17 октября 2020

? Законодавство! 

✅ Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. 

◻️

Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини (ч. 2, 3 ст. 157 СК України).

✅ За заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї. ◻️
Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення. 

◻️
Рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання. 

◻️
Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини (стаття 158 СК України).

✅ Якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. ◻️
Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування (ч.1, 2 ст. 159 СК України).

⚖️ Позиція Суду!

? Розглядаючи справу № 754/13775/15-ц, судом першої та апеляційної інстанції встановлено, що згідно з висновком органу опіки та піклування Оболонської районної в м. Києві державної адміністрації від 15 лютого 2016 року № 104-1071 орган опіки та піклування рекомендує визначити такий спосіб участі батька у вихованні малолітньої дочки, за яким він буде спілкуватись зі своєю малолітньою дочкою щоденно у будь-який час. Фактів чинення позивачу перешкод у спілкуванні з дитиною не встановлено, мати дитини не заперечує проти щоденного та постійного спілкування батька з дочкою.

? Судом першої інстанції з показань няні дочки та рідної сестри позивача, оцінених судом, не встановлено чинення перешкод матір'ю дитини її батьку, який з метою захисту своїх, як він стверджує, порушених прав ні до служби у справах дітей, ні до правоохоронних органів не звертався.

? З наданої позивачем роздруківки його переписки з відповідачем електронною поштою та в соціальних мережах судами попередніх інстанцій та обставина, що мати дитини чинить перешкоди батьку в спілкуванні з дочкою, також не встановлена.

? У постанові від 08.02.2018 року по справі № 754/13775/15-ц Верховний Суд зазначив, що ураховуючи викладене, суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про відмову у задоволені позову з підстав його недоведеності.

? Також, Верховний Суд роз'яснив, що у разі чинення відповідачем таких перешкод або ухиляння нею від виконання рішення органу опіки та піклування, позивач має право звернутися до суду з позовом за захистом порушених прав.

? З повагою, адвокат Гагарський Артем Павлович!
? (095) 704-80-03