Чи достатньо показать свідків для підтвердження факту проживання однією сім'єю?

У справі № 738/1452/17 позивач просив суд встановити факт проживання однією сім'єю та визнати будинок спільною сумісною власністю. Зазначив, що з 1997р.по 2002р. проживав з відповідачкою однією сім`єю без реєстрації шлюбу. У 2002р. народилася дитина. У 2005р. за спільні кошти був придбаний будинок, у 2007р. – укладено офіційний шлюб.

Однак, Касаційний цивільний суд Верховного Суду визнав доводи непереконливими, керуючись наступним.

Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права і обов'язки (ч.ч.2,4 ст.3 СК).

Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності (ч.1 ст.74 СК).

Отже, для вирішення справи потрібно підтвердити факт проживання осіб однією сім'єю без шлюбу - у період, коли було придбане спірне майно. Для цього важливе підтвердження фактів ведення спільного господарства, наявності спільного бюджету та витрат, а також придбання іншого майна в інтересах сім'ї.

КЦС ВС зауважив, що лише показаннями свідків за відсутності інших доказів не може бути встановлений факт спільного проживання чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу. Інших належних письмових доказів існування відносин, притаманних подружжю, надано не було.

Крім того, наявність у сторін спільного сина свідчить лише про те, що сторони до укладення шлюбу мали відносини як чоловік та жінка, проте НЕ свідчить про утворення родини та спільність побуту.

Отже, КЦС дійшов висновку про недоведеність позивачем факту спільного проживання з відповідачкою однією сім’єю.